Home » Inspiratie » 2016 het jaar van de verandering en mijn goede voornemen

2016 het jaar van de verandering en mijn goede voornemen

door | 6 jan, 2016 | Inspiratie

Ik ben 2016 rustig begonnen. Rustig opnieuw beginnen en opstarten. Wie heeft dat niet? Of volgas er tegenaan de snelweg op en weer in de rij staan achter elkaar. De meeste mensen beginnen immers tussen 8 en 9?

Verandering is in mijn leven een gegeven de laatste jaren en ik krijg er energie van. Het is zelfs een energizer.  De afgelopen dagen vroeg iedereen aan me wat mijn voornemens waren voor 2016. Je kent ze wel, minder drinken, nu echt keuzes maken. En de bekende: Nu echt gaan sporten. Maar dat doe ik al, ik loop veel hard tenminste dat deed ik…. en ga ik weer doen…. oeps…

Geen idee wat ik eigenlijk voor voornemen heb. Ja om veel mensen te inspireren, dat je uit de ratrace kunt stappen als je dit wilt.  Dat ga ik doen en doe ik al.

Tot nu toe waren de vakanties voor veel mensen nog om voor te leven als je het gevoel hebt in de ratrace te zitten. Dus als je werkt denk je aan vakanties en leef je van vakantie naar vakantie. En als je op vakantie bent denk je aan je werk, ow jee, maandag weer beginnen. Ik verbaas me altijd over collega’s die ik soms tref, dat ze het zo gewoon vinden dat ze tegenwoordig vier keer of liefst meer op vakantie gaan.

Je kunt je eigen leven leiden door daarvoor gewoon te kiezen. Als je je eigen leven niet plant, plant een ander hem voor je of nog erger word je geleefd! En hoe. Remco Claassen, een bekende leiderschapsinspirator verwoordt dit ook in een seminar welke hij binnenkort geeft.

Voor je het weet vlieg je voorbij het Paasweekend en van vakantie naar vakantie. Herken je dit niet? Dat kan ook, misschien ben je al meer bewust van hoe anders je in het leven staat, maar ik zie teveel mensen om me heen die wel willen schreeuwen om hier uit te komen, maar het lukt niet. Om in termen van Paul Haenen te blijven: ” ik wil wel maar het lukt niet”. Onder andere zijn thema van 2015 in zijn shows.

Waar ik wel bij stil wil staan, is dat 2016 als HET jaar van verandering voelt. Verandering in hoe we dingen georganiseerd hebben en in hoe mensen denken. Het gaat veel meer om zingeving en van betekenis te kunnen zijn, ook vanuit je werkzame leven.

Ik ben een interessant boek aan het lezen, en dit ondersteunt het thema verandering: “Nooit af”.  Aangezien een boek lezen bij mij ook nooit af is, ik lees in drie tot vier boeken tegelijkertijd, ben ik net begonnen, maar meteen raakte ik geïnspireerd.

De oude structuren zullen veranderen. Het aloude organisatiemodel gaat echt veranderen en verandert al in snel tempo. Grote ketens vallen opeens om, nou ja opeens…

Het veranderde klimaat is een voorbode of voorloper hierin. Hoezo 1 graad temperatuurstijging? Het is soms voorjaar deze “winter” en wel 13  tot 15 graden terwijl het nu rond het vriespunt moet zijn?

Ik had zelf altijd het idee, dat technologie wel een keer statisch blijft. We hebben nu een smartphone, daar kunnen we jaren mee vooruit, apps genoeg toch?  Maar de veranderingen gaan nu zo snel, dat iets wat vijf jaar geleden helemaal nieuw is, straks hopeloos “verbeterd” wordt. Of er komt iets nieuws.

Waarom dan 2016? Misschien geldt dit voor mezelf, omdat ik veel mensen ga helpen om zelf te veranderen en wellicht gaat het om mijn kijk op de wereld, ofwel de bril waarmee ik kijk. Het gekke is, dat ik veel mensen om me heen tref die het zelfde denken. Toeval bestaat of is logisch?

Veel mensen blijven in hun eigen “gevangenis” hangen mentaal of houden zichzelf gevangen in hun eigen situatie door niets te doen.  Blijven zitten lijkt veilig, maar in deze tijd van verandering kan je binnen een maand je baan kwijtraken, waarvan je dacht dat je hem voor het leven had. Hoezo veilig, niets doen?

Hoe makkelijk is het om dan naar buiten te kijken en te beseffen dat het niet aan jou ligt. Nou als je dat denkt, vergeet het maar, het ligt meestal aan jezelf, over hoe je denkt en over hoe je jezelf loopt te “mindfucken” de hele dag. Sorry voor het woord, maar het klopt wel. Ofwel je monkey mind is bezig. Zie ook de interessante videoblog die ik “gepost” heb. Dat gaat over wat je monkey mind is en hoe je er mee om kunt gaan.

Het wil niet zeggen, dat mensen niet uit hun eigen situatie willen komen. Maar angst voor het onbekende verlamt. Hoe anders is het om te vertrouwen. Dan ga je echt anders naar de wereld kijken. Maar ja doe het maar eens in een samenleving, die op angst is gebouwd en niet altijd of altijd niet op vertrouwen. Of is dat nou juist waar we naar toegaan; vertrouwen? Ondanks de onveilige berichtgeving elke dag in de krant.

Verandering, als thema, een beschouwing zo aan het begin van het nieuwe jaar. Is het niet zo dat het los staat van tijd dus van het jaar 2016. Natuurlijk, ik denk het wel, maar goed je moet het ergens in perspectief plaatsen in de tijd, want daarin leven we..of zit ik er nu ook middenin?

Hoe je hier uitkomt? Ik schrijf dit jaar regelmatig artikelen o.a. op de site is mijn voornemen. Lees die maar. Hey hoe waren we begonnen? Of is het een voornemen die ook niet uitkomt. We gaan het zien.

Ik wens iedereen een positief mooi veranderingsvol jaar toe.

Marc Wilhelmus

 

coaching

 

 

 

 

Over Marc Wilhelmus

Ik kan jou begeleiden bij stressherstel en keuzes met  je loopbaan en leven. Ik heb behoorlijk wat ervaring op dit gebied en ben ervaringsdeskundig. Dat maakt het een stuk makkelijker om te voelen wat jij nodig hebt qua begeleiding.  Ik heb het zelf moeten doen. Maar jij kan sneller herstellen met  de juiste begeleiding.

Gerelateerde artikelen

7 Life accreditatie behaald!

7 Life accreditatie behaald!

Ik heb vrijdag 3 juni mijn accreditatie behaald voor het prachtige instrument 7 Life. Daarmee kan jij als client inzicht krijgen in jouw communicatiestijlen, de sterkte van de diverse stijlen, maar ook je eigen ontwikkeling bekijken en je verander kracht. Veranderen is lastig. Deze tool helpt om inzicht te krijgen en waar jouw verander kracht onder andere in zit. Dat helpt om bewust keuzes te maken.

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin