Home » Inspiratie » Trots als een pauw! Mijn bedrijf bestaat 10 jaar: een overzicht

Trots als een pauw! Mijn bedrijf bestaat 10 jaar: een overzicht

door | 31 jul, 2017 | Inspiratie

Er is wel reden voor een klein feestje. In juli 2017 bestaat mijn bedrijf precies 10 jaar! Wat een tijd zeg. Ik ben met recht trots op mijn bedrijf. Ik ben door veel mensen geholpen om mijn bedrijf te laten groeien, naar wat het nu is. Daar ben ik erg dankbaar voor. Ik heb veel “mentors” in mijn leven gehad de afgelopen jaren, die mij op mijn eigen “track” hebben geholpen en vooral om er te blijven.

Een terugblik 2007.

Ik ben begonnen parttime als ondernemer naast mijn vak als docent/trainer, toen al bij Match and More. Ik had klanten die mijn diensten vroegen als financieel planner. Dus ik dacht: dat ga ik doen!
Ik had zelfs al eerder een klant dan mijn bedrijf. Dus al in januari 2007 een nieuwe klant. In juli 2007 mijn bedrijf ingeschreven bij de kvk. Dat was sowieso een spannend en onvergetelijk moment. De ondernemers onder ons herkennen zich daar meteen in denk ik. Daarna kreeg ik meer klanten en ik werkte op urentarief en tegen pakketprijzen. Toen al geen produkten. Ik liep mijn tijd een beetje vooruit achteraf bezien. Maar dat heb ik wel vaker met andere dingen.

Kredietcrisis

Na deze stap volgde ruim 2 jaar later de kredietcrisis en eind 2009 vielen alle trainingsprogramma’s uit. Ik lag op bed met mijn lap top; met een kop koffie ‘s ochtends; en ik las mijn mail van het trainingsbureau. Ik gooide bijna mijn koffie op de dekens, want ik schrok me een ongeluk. Alle planningen de maanden erna geannuleerd. En dat een maand van tevoren. Dus geen werk meer. Aangezien ik klanten had, dacht ik: ik ga voor mezelf beginnen, nu is het moment! Dat enthousiasme een keerzijde heeft, kwam ik toen achter. Ik had vijf klanten, maar na een half jaar kwam ik er achter, dat sec alleen financiële planning mij geen plezier meer gaf. Toen ik hardliep met een vriend kon ik wellicht interim werk bij de bank gaan doen, gaf hij aan. Aangezien de hyotheeklasten ook doorgingen; dacht ik: nou ja waarom niet? Niet wat ik wilde, maar ja wat moet je in crisistijd. Ik mocht in mijn handjes knijpen, dacht ik.

Interimadviseur

Mijn eerste opdracht zelf binnengehaald. Ik ben begonnen bij een grote lokale bank in de omgeving en heb een half jaar mijn eerste interim klus gedaan. Een half jaar buffelen in een rare tijd in de bankwereld. De tijd van de controle waanzin, zo noem ik het. Een burn out volgde met een lange maar leerzame herstelperiode.  Een half jaar niet werken, te moe en herstellen. Daarna 2 dagen per week en uiteindelijk 3 tot 4 dagen per week weer na 2 jaar. Dat ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering had, voelde ik toen direct in mijn portemonnaie. Mijn advies, sluit hem af als je er geld voor hebt als je ondernemer bent. Maar dat terzijde. Mijn spaarrekening kelderde naarmate de maanden vorderden. Maar toch heb ik het financieel gered.

Vele interimopdrachten verder en een boek vol met ervaringen, zowel positief als minder leuke ervaringen, was ik de bankwereld meer dan zat. We probeerden zo goed en zo kwaad als het ging klanten te adviseren en te helpen, maar het controlesysteem zat muurvast, met veel stress tot gevolg. Ik ben me gaan ontwikkelen in een andere richting namelijk die van trainer en coach zijn. Ik ben franchise-ondernemer geweest voor een trainingsbedrijf en heb daar erg veel geleerd. Een ambachtelijke trainer- en coach opleiding en vele andere opleidingen volgden. Mijn assets staan op de balans nu en daar kan ik na vele investeringen in mijn eigen ontwikkeling en in mijn vak, mijn clienten mee helpen.

Een lastige tijd wel want aan de ene kant werkte ik full time als interim adviseur voor klanten van banken en aan de andere kant mijn bedrijf en mezelf ontwikkelen naar het nieuwe. Tijd was een beperkende factor, die had ik bijna niet door de week. De andere en nog grotere beperkende factor was ik zelf. Maar kwetsbaar zijn en daarin willen leren is de oplossing en veel vallen en opstaan. Als ik iets geleerd heb, is dat het allerlastigste in je eigen onderneming dus je eigen persoon is. Je moet jezelf op allerlei manieren uitdagen en uit je comfortzone durven en willen gaan. Nu jaren later vind ik dit geweldig en spannend en is dit voor mij heel enerverend.

Ik wist op dat moment nog niet precies waarheen ik ging met mijn bedrijf en mijn leven. Koers en richting vinden in mijn leven was mijn thema na mijn burn out in 2010 en ik wilde van betekenis zijn in de wereld, met dito een betekenisvol beroep.

Life planning

In het vinden van mijn koers en richting kwam verandering toen mijn accountant een keer begin 2014 tegen mij zei: kom een keer kijken bij de vereniging van life planners. Dat heeft mijn leven veranderd. Ik vroeg me letterlijk af waarom ik lid zou worden. Ik zag toen pas, dat de combinatie tussen levensdoelen en geld en emotie alles is. Ofwel leven, financiën en gedrag. En laat ik me nou op die onderdelen gespecialiseerd hebben. Daarnaast heb ik het zelf ervaren in mijn eigen leven. Toen zag ik al langzaam mijn pad zich ontvouwen.

Maanden later in oktober 2014 zei ik, ook uit frustratie omdat ik nog niet was waar ik wilde zijn, tegen een vriendin letterlijk: wie kan me nou helpen om een life planning kantoor te bouwen. Nog geen twee weken later kreeg ik een email van een gerespecteerd collega life planner. Toeval? Geen idee, maar het kwam op mijn pad. Het programma heette: Werk in uitvoering, bouw je eigen life planning kantoor. Dus dat heb ik meteen gedaan en ik heb met hem eerst een eigen life planning gemaakt. Die is inmiddels voor 100% uitgekomen en ik heb mijn kantoor opnieuw ingericht. Nu bijna drie jaar verder heb ik dit kantoor en doe ik wat ik leuk vind en van toegevoegde waarde: namelijk mensen persoonlijk verder helpen ontwikkelen, door life planning, training en coachingprogramma’s.

Samengevat:

10 enerverende jaren, zowel positief als ook lastig. Maar ik heb als ondernemer één ding geleerd: als je weet wat je wilt, en focus, moed en toewijding en vooral discipline kan hebben, dan kom je heel ver! Ik inspireer met mijn levens- en werkervaring en mijn kennis mijn clienten om hetzelfde te kunnen. Op elke manier die mogelijk is.

Dat je niet zoals ik, continue tegen allerlei “lantaarnpalen ” hoeft aan te lopen met jezelf (ik noem het de lantaarnpaalmethode), maar met een levensplan met wat je ECHT belangrijk vindt in het leven, kan het ook op een inspirerende manier zonder ziektes, uitval, stress en vooral geen burn out. Dat laatste gun je niemand. Het heeft mij veel gebracht in het leven, maar tegen een prijs toen het gebeurde. Dat inspireert mij om mijn klanten te helpen, dat je geen burn out hoeft te krijgen om te veranderen naar een voor jou betekenisvol leven. Met alles wat daar ook in zit. Ik ben trots op het feit, dat ik tien jaar besta als bedrijf, maar ook dat ik dit mooie betekenisvolle vak kan uitoefenen. En in de toekomst nog veel mensen voor overspannenheid, stress, ziekte en burn out kan behoeden en dat je niet de lantaarnpaalmethode (af en toe is heel leerzaam, maar niet continue) hoeft te volgen om te ontwikkelen.

Marc Wilhelmus

 

 

 

 

 

 

 

Over Marc Wilhelmus

Ik kan jou begeleiden bij stressherstel en keuzes met  je loopbaan en leven. Ik heb behoorlijk wat ervaring op dit gebied en ben ervaringsdeskundig. Dat maakt het een stuk makkelijker om te voelen wat jij nodig hebt qua begeleiding.  Ik heb het zelf moeten doen. Maar jij kan sneller herstellen met  de juiste begeleiding.

Gerelateerde artikelen

Een leven lang leren!

Een leven lang leren!

Coaching met een hart zo groot als de wereld! Ik heb na een jaar studie en een prachtige opleiding mijn diploma ACT Coach behaald. Erg blij mee. Wat heerlijk dat je zelfs als je 55 jaar bent, je zelf mag gunnen om weer student te mogen zijn. En met je medestudenten, collega coaches, zoveel mee te kunnen en mogen maken. Kortom: Een leven lang leren. Iedereen kan het op elke leeftijd!

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin