fbpx

Stress- en burnout coaching

Stress is goed, zolang het gezond is…..

Wist je dat stress heel gezond is? Ons stress systeem zorgt ervoor, dat we in de ochtend kunnen opstaan, kunnen sporten, allerlei dingen kunnen doen. Ofwel activeert ons. Tegelijkertijd kan je ook meer inspanning leveren als de situatie daar om vraagt, bijvoorbeeld als je een werkproject hebt met hoge druk en tijdslijnen. Of als je een halve marathon (getraind) wil lopen. Dan is ons stress systeem in staat om die extra prestatie te kunnen leveren. Alleen waar het mis kan gaan, is als je dit gedurende langere tijd doet. Dus constant die extra belasting houdt en niet de tijd neemt om te ontspannen. Je pleegt dan roofbouw en dan raakt het stresssysteem uiteindelijk overbelast en kan hij ontregeld raken. En dan gaat het mis en kan je overspannen worden of burn out. Met allerlei gradaties, van vermoeidheid tot en met burn out. (zie het plaatje hieronder)

Oorzaak: lang niet altijd werk. 

De reden is dat de belasting van je zelf niet afneemt. Dat kan zijn door werk, maar ook door allerlei privé-oorzaken, door omstandigheden, psychische klachten of fysieke klachten. In de maatschappij waar we in leven zetten we elkaar voortdurend onder druk met van alles. Als je maar door blijft gaan zonder te ontspannen af en toe, dan kan je dat lang volhouden, maar er komt een punt, dat je niet meer terugkan. En dat punt wil je voor zijn.   

Gratis Ebook: Stress en burn out

Het ebook over stress, burn out klachten en burn out, geeft je veel inzicht in:
1.  Burn out: Dat zit toch tussen de oren?
2.  Drie misvattingen over burn out
3.  De vicieuze cirkel van stressklachten naar burn out
4.  Eerste hulp bij burn out
5. Mijn burn out verhaal

Hoe herken ik stressklachten?

Allerlei symptomen zijn er dat je kunt zien, dat je wellicht chronische stressklachten hebt. Vermoeidheid, cognitief minder functioneren. Activatieproblemen, hyper effect, je bent zo druk en je staat altijd aan, niet in slaap kunnen komen, piekeren, zweetaanvallen, angstklachten etc. Als je dit voelt, ga dan allereerst naar de huisarts. Als stress- en burnout coach kan ik op basis van een vragenlijst kijken of je (chronische) stressklachten hebt.  

Wat doet een stress coach en waarom is het zo belangrijk om de juiste begeleiding te hebben? 

We onderkennen drie fasen van herstel. (zie het plaatje verderop) De eerste fase is met name fysiek herstel en bewust ontspannen. Omdat je stress systeem ontregeld is afhankelijk van de intensiteit van je klachten. Je hebt echt hulp daarbij nodig. Dan weet je waar je staat en waar je naartoe werkt. Dat geeft rust en motivatie.

Mijn ervaring is, dat een herstelplan met een stress coach, leidt tot snellere acceptatie van je situatie en het bevordert je herstel als je een gericht herstelplan hebt. Je staat er niet alleen voor. Dit gevoel heeft iemand die uitvalt met chronische stress regelmatig, weet ik. Je voelt je onbegrepen.

Als stress coach kan ik:  

  1. je professioneel begeleiden (ik ben gecertificeerd CSR® coach bij CSR Centrum)  zodat jij rustig aan je herstel kan werken.
  2. laten zien hoe ons stress systeem in elkaar zit. Zodat je rust en acceptatie krijgt. Je bent niet “gek”.
  3. je helpen met een concreet herstelplan, in fasen, zodat je weet waar je aan toe bent en naartoe “werkt”.
  4. je leefregels geven, zodat je weet wat je kan doen.
  5. rapportages voor jou, de huisarts en de arbodienst en/of HR maken, zodat iedereen op de hoogte is, zonder teveel inspanning voor jou.
  6. je klachten meten door de vragenlijst stressklachten, die je invult. Meting van de ernst van de klachten en de vermindering als het herstelplan is ingezet. Zodat je je vorderingen ziet en je gemotiveerd bent. Dus metingen in het begin, tussentijds en aan het einde van een hersteltraject.
  7. jou begeleiden naar herstel. Je staat er niet alleen voor!

Wil je meer weten? Plan een kosteloos adviesgesprek in van 20 minuten. 

We werken vaak samen met de huisarts en de arbodienst. Vaak vergoedt de werkgever dit traject.

Stress preventie en herstel begeleiding is belangrijk, zodat je niet burn out hoeft te raken. Serieus dat meen ik. Had ik maar een stress/burn out coach gehad toen ik echt burn out was. Ik had helaas geen hulp. Daarom doe ik dit werk, omdat ik weet wat het betekent om stressklachten of erger te hebben.

Ik hoor regelmatig, dat ik cliënten heb behoed voor een burn out. En daar doe ik het voor. Dan loop je niet keihard tegen jezelf aan. Dat gun je niemand.  

Nu hulp nodig? Of aan de slag? Neem snel contact op. 

Investering:

download  de brochure en tarieven.

Neem contact met me op voor een kosteloos adviesgesprek van 20 minuten

7 + 2 =

NFG logo

Locatie

Marc Wilhelmus
Haparandaweg 754
1013 BD Amsterdam
06-538 232 76
info@marcwilhelmus.nl

Share This