Home » Stress en burn-out » De gouden combinatie van stress en burn-out herstel en loopbaancoaching

De gouden combinatie van stress en burn-out herstel en loopbaancoaching

door | 1 mrt, 2022 | Loopbaan, Stress en burn-out

Geraakt worden

Het is nu alweer december. Ruim een jaar geleden startte ik met de begeleiding van Sofia, een goede client. Haar doel was om te herstellen van een burn-out en om daarna samen te kijken wat ze wilde met haar werk en leven.

Soms word je “geraakt” door de klanten die je begeleidt. Vanochtend was zo’n dag. Ik kreeg van mijn client Sofia een reactie op mijn begeleiding als stress/burn-out en loopbaan/life coach afgelopen jaar. Ik werd er echt emotioneel door. Zeker omdat ik daar zelf ook ben geweest met een echte burn-out twaalf jaar geleden. Ik weet hoe het voelt. Lees maar verder en voel het mee.

En nu het eigen verhaal van Sophia: “De gouden combinatie”

Een jaar geleden koos ik bewust voor Marc als coach door zijn expertise in zowel stress en burn-out als loopbaan begeleiding.

En wat een gouden combi is dit! Voordat je überhaupt ruimte hebt voor verandering, moet je weten hoe je met je burn-out of stressklachten om moet gaan. No worries, samen met Marc zul je uitzoeken waar jij staat en waar je behoefte aan hebt.

In mijn “pré Marc era”, twijfelde ik heel erg of ik mezelf zo verkeerd inschatte. “Ben toch best een energiek en gemotiveerd persoon?” Ik leek laks en alsof ik niks wilde doen.

Van Marc leerde ik heel veel over hoe stress werkt in je hoofd: Wat het nou precies is, wat er met je lichaam gebeurt, welke symptomen er onderdeel van zijn, het herkennen ervan bij mezelf en wat ik er aan kon doen. Psycho-educatie noemt hij het. Bijster interessant en ik kon het gelijk toepassen in de praktijk. Hier heb ik zo veel aan gehad! Kwaaltjes en gedachten waarvan ik niet eens wist dat het bij stress hoorde werden ineens zichtbaar en konden besproken worden. Maar ook vooral, dat burn out in eerste instantie ook een fysiek probleem is. Daar was aandacht voor.

Hierdoor ontstond er ruimte, energie en motivatie voor verandering! Yeah! Had er weer zin in! Alles waardoor ik laks en niet meer ambitieus leek, had gewoon een wetenschappelijk onderbouwde reden. Maar… Hoe ga je het daarna dan aanvliegen?

Na het stress en burn-out traject, heb ik ook het loopbaan traject afgenomen. Eerst weten hoe je rust en balans vindt, en daarna uitzoeken welke baan hier goed bij past.

Met heel fijne tools gewerkt die ook inzicht geven in wat er binnen vrijwel alle banen van je wordt verwacht. En die ook aangeeft hoe jij als persoonlijkheid hier binnen past. Je drijfveren, interesses en kwaliteiten worden bekeken. Vanuit daar “snowbal” je naar de leukste vacatures. Je krijgt hier ook zoekterm inspiratie door, wat tegenwoordig wel makkelijk is, omdat een zelfde functie soms wel 10 verschillende namen kan hebben. Ik kijk nog steeds wel eens naar mijn profiel om te zorgen dat ik dicht bij mezelf blijf. Het is een beetje mijn kern geworden, die vast in de toekomst zal veranderen, maar voor nu en de nabije toekomst is het mijn waarheid.

Marc is een van nature prettig en begaan persoon. Wat ik fijn vind is, dat hij spreekt uit ervaring, zowel van zichzelf als van anderen. Het is alsof hij precies weet welke ervaringen hij moet delen waarin jij je zult herkennen en een les uit kunt halen zonder je de les te lezen. Knap hoor! Ik vind dat hij ervoor zorgt, dat je snapt hoe mild je eigenlijk voor jezelf moet zijn. En dat je dat ook echt moet doen. Gezondheid gaat boven ALLES. En omdat ik sommige symptomen niet herkende, deed ik dat lang niet altijd. Hij kon dat goed aan elkaar koppelen, zodat ik nu wel netjes deed wat mijn lichaam al tijden aangaf. Nu, maanden na dato, als ik weer een beetje over de schreef ben gegaan zie ik Marc’s verbaasde gezicht soms nog wel eens voor me. Je bent weer te ver gegaan? Maar waarom!? Haha. Thanks Marc, voor alles dat je bent.

Toelichting

Als coach samen met Sofia, hebben we bijna een jaar lang een mooi traject gehad en het was soms ook spannend. Herstel is lastig soms en gedrag verandering ook. Maar stap voor stap ging dit heel goed. We hebben gewerkt aan Sofia’s burn-out herstel maar ook samen gewerkt aan haar loopbaanontwerp, zodat ze weer perspectief kreeg en vooral meer energie. Ze heeft alle stappen doorlopen die nodig waren voor haar herstel en daarna hebben we de koers en richting uitgestippeld voor haar nieuwe loopbaan en leven. “Trust the process”, zeg ik altijd.

Heel mooi om te zien dat ze nu een leven leidt, met zaken die voor haar belangrijk zijn en dat ze vooral ook stressvrijer kan leven. Vooral je zelfmanagement is zodanig verbeterd, na zo’n traject, zodat je de stress symptomen snel herkent en op tijd bent voortaan. Dat maakt me enorm trots op Sofia en op mijn vak. Het herinnert me eraan, hoe blij ik ben dat ik clienten zoals Sofia hierin mag begeleiden en dat mijn diensten goed op elkaar zijn afgestemd, Sofia ervaart dit als de gouden combinatie! Dank voor je feedback Sofia.

Over Marc Wilhelmus

Ik kan jou begeleiden bij stressherstel en keuzes met  je loopbaan en leven. Ik heb behoorlijk wat ervaring op dit gebied en ben ervaringsdeskundig. Dat maakt het een stuk makkelijker om te voelen wat jij nodig hebt qua begeleiding.  Ik heb het zelf moeten doen. Maar jij kan sneller herstellen met  de juiste begeleiding.

Gerelateerde artikelen

Je eigen stressorkest

Je eigen stressorkest

Iedereen heeft volgens professor Christiaan Vinkers zijn eigen stressorkest: “Elk lichaam heeft een eigen stressorkest met instrumenten die allemaal samen spelen. Die zorgen ervoor dat je in staat bent om een uitdagende omgeving het hoofd te bieden en veerkrachtig te zijn.” Bron: Metro: “Stress onder de loep: wat gebeurt er in ons brein als we stress hebben? ” Artikel van Sharon van der Werf in Metro

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin