Home » Stress en burn-out » Je eigen stressorkest

Je eigen stressorkest

door | 26 sep, 2022 | Stress en burn-out

Psychiater en stressonderzoeker Christiaan Vinkers is de eerste klinische hoogleraar Stress en veerkracht in Nederland en schrijver van het net uitgekomen boek: “In de ban van burn-out”. Dit vertelde hij recentelijk in een interview met ook Carolien Hamming, directeur van CSR Expertisecentrum voor stress en veerkracht, waar ook ik aangesloten ben als partner; in de Metro van 19 september 2022 door Sharon van der Werf.

Voor Christiaan Vinkers is de definitie van stress: „Jezelf staande moeten houden in een uitdagende omgeving.” Hij noemt het een actief proces waarmee mensen continu zowel verwachte als onverwachte gebeurtenissen kunnen verwerken. „Denk aan deadlines, maar ook een auto die onverwacht om de hoek komt scheuren. Het gaat om wat er om je heen gebeurt, en hoe jij hierop reageert.”

Ons stressorkest

“Om duidelijker uit te leggen wat er in je hersenen gebeurt als je stress hebt, vertelt Vinkers ons over de term ‘het stressorkest’. Hij legt het als volgt uit: „Elk lichaam heeft een eigen stressorkest met instrumenten die allemaal samen spelen. Die zorgen ervoor dat je in staat bent om een uitdagende omgeving het hoofd te bieden en veerkrachtig te zijn.”

“Het stressorkest kan volgens hem harder gaan spelen wanneer er iets om je heen gebeurt (de acute stress), of wanneer je lang ligt te piekeren om iets wat in de toekomst zou kunnen gebeuren (stress van binnenuit). „Jouw stressorkest heeft in de afgelopen jaren goed samen leren spelen. Zodra je iets meemaakt dat stress veroorzaakt, reageer je daarop. Daar hoef je niets voor te doen. Dat betekent dat je adrenaline omhoog gaat, dat je aandacht erbij blijft en je meer op scherp staat. Tegelijkertijd gaat er minder bloed naar je darmen, en gaan de gebieden in je hersenen die te maken hebben met rationeel denken, uit. Op dat moment speelt het stressorkest op volle kracht.” Aldus de heer Vinkers in het betreffende artikel.

“Wat we volgens Vinkers echter niet moeten vergeten, is dat ons lichaam na zo’n acute stressreactie tijd nodig heeft om terug te komen in ruststand. „Het stresssysteem moet gecoördineerd weer uit gaan. Dit doet het lichaam bijvoorbeeld met het stijgen van het hormoon cortisol. Jouw stressorkest speelt een heel stuk om van ‘aan’ naar ‘uit’ te gaan, waarbij je langzaam weer rationeel kunt nadenken.”

Het wordt bij chronische stress lastiger, omdat dan het orkest dan vol moet strijken en blazen en hoe zorg je er dan voor dat deze weer tot rust komt.  Volgens Vinkers in het artikel: “Bij mensen met chronische stressklachten doet de aan-/uitknop van hun stressorkest het niet meer goed. De veerkracht is eruit. Je cortisol-levels blijven hierdoor te hoog, je slaapt minder goed en je herstelt minder goed.”

In mijn ogen een mooie artikel en een orkest als mooie metafoor voor ons stress systeem als je wilt begrijpen hoe mooi, maar ook complex ons stressysteem is gebouwd, zowel mentaal, neurologisch, fysiek en hormonaal.

Het zit hem in inspanning en ontspanning. Als die balans goed blijft, dan neem je ook hersteltijd om goed tec herstellen na veel inspanning. Volgens Carolien Hamming gaat het er om, dat  je goed naar je lichaam luistert  en om je eigen stress symptomen bij je  zelf te leren herkennen.

Lees verder in  het artikel: https://www.metronieuws.nl/lifestyle/health-mind/2022/09/stress-onder-de-loep-brein-hersenen/

Bron: Metro, 19  september, artikel van Sharon van der Werf.

Foto door cottonbro

Over Marc Wilhelmus

Ik kan jou begeleiden bij stressherstel en keuzes met  je loopbaan en leven. Ik heb behoorlijk wat ervaring op dit gebied en ben ervaringsdeskundig. Dat maakt het een stuk makkelijker om te voelen wat jij nodig hebt qua begeleiding.  Ik heb het zelf moeten doen. Maar jij kan sneller herstellen met  de juiste begeleiding.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin