Zijn er binnen je organisatie medewerkers met stress of burn-out klachten? Of lopen ze vast in hun loopbaan?

Ik ondersteun je medewerker(s) om erger te voorkomen. Stress op tijd herkennen en op tijd de medewerker te laten begeleiden, met stressklachten, maar ook met hun loopbaan, scheelt veel problemen, tijd en daarmee zinloze extra kosten.

Herken je dit bij de medewerker?

9

Heeft de medewerker weinig energie?

Zit de medewerker af en toe achter de laptop voor zich uit te staren zonder energie? Vaak moe? 

9

Is medewerker erg loyaal aan het bedrijf? En al langer?

De medewerker die loyaal is aan een bedrijf, en daar ver in gaat, heeft vaak een band met het bedrijf. Als dat dan door wat voor omstandigheid niet meer zo voelt, dan is dit lastig voor hem/haar. Ze kunnen daardoor stress ontwikkelen. Ze zijn soms loyaler aan het bedrijf dan aan zichzelf, omdat het helpers zijn.

9

Is de medewerker onrustig en ongeduldig?

Is hij/zij snel afgeleid en kan zich slecht concentreren  terwijl dat normaal prima gaat?  Een korter lontje tegen iedereen om je heen?

9

Kan medewerker moeilijk grenzen stellen of nee zeggen?

De medewerker die geen grenzen kan aangeven of nee durft te zeggen, heeft vaak moeite om zijn werk goed te organiseren qua hoeveelheid werk bijvoorbeeld. Of wordt altijd door anderen gevraagd voor extra taken.

9

Is medewerker gevoelig?

Medewerkers die gevoelig zijn, nemen veel meer op dan anderen. Ze pakken veel prikkels op en zijn daar sensitief in. Heel bewust van hun omgeving en gevoelig voor  emoties bij andere collega’s of stemmingen. Onder druk kunnen ze sneller overprikkeld raken.

9

Is medewerker veeleisend voor zichzelf?

Medewerkers die veeleisend zijn voor zich zelf en voor anderen, zijn vaak stress gevoeliger, vooral als het niet zo gaat als ze verwachten.

Daarnaast mogen ze geen fouten maken en het kan altijd beter. Echte perfectionisten vaak. Ze kunnen dan minder makkelijk genieten van successen als anderen.

“Voor een stressvrijer leven en een kleinere kans op langdurige uitval door stress of burn-out.”

Stress preventie, stressherstel en hulp bij loopbaan oriëntatie/begeleiding

Herstel gaat veel sneller met professionele begeleiding. Je hoeft het niet alleen op te lossen!

Na mijn eigen burn-out meer dan tien jaar geleden, doe ik nu wat ik graag wil, namelijk cliënten helpen als ze stress- en burn-out klachten hebben en bij hun loopbaan- en levenskeuzes.

Bij mij duurde het herstel een stuk langer, omdat ik in het begin weinig hulp heb gekregen van het bedrijf waar ik werkte. Ik moedig ondersteuning vanuit de organisatie dus van harte aan en denk met jullie mee. Hoe eerder je stress- en burn-outklachten signaleert en hulp zoekt, hoe eerder je medewerker weer met een goede gezondheid aan het werk is. Ik kijk graag samen met jou en je medewerker, waar jullie staan, en wat bij jouw organisatie goed werkt.

Inmiddels heb ik aardig wat cliënten mogen begeleiden, met stressherstel en loopbaan- en life coaching. En de nodige relevante opleidingen gevolgd, om je zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden en actueel te blijven.

Wil je direct kennismaken en samen bekijken wat ik voor je medewerker en de organisatie kan betekenen?

Maak dan nu een vrijblijvende afspraak.

Stresspreventie en -herstel voor de medewerker en organisatie

Voorkomen is beter dan genezen!

Start met Energy Check Up

Om te kijken welk niveau van stressklachten de medewerker heeft beginnen we hiermee.

De stressklachten meten van de medewerker.

De medewerker krijgt een vragenlijst stressklachten. Deze is wetenschappelijk gevalideerd (De CSR-methode). Daarin meten allerlei zaken. Hierbij kan ik goed zien, welke klachten de medewerker heeft en hoe sterk de klachten zijn op een aantal onderdelen. Onder andere: angst, depressieve klachten, stress, vermoeidheid, activering, motivatie, concentratie vermogen en cognitief functioneren. Ten slotte het vermogen tot herstel na werk (als medewerker nog werkt) en de stressbronnen op het werk.

Tijdens het gesprek, bespreken we de resultaten en krijgt medewerker uitleg over hoe ons stresssysteem werkt. Dit helpt enorm bij de acceptatie van de situatie en geeft  tegelijkertijd perspectief naar herstel.

1-op-1 Coaching bij stress & burn-out

Aan de hand van de Energy Check Up, wordt bekeken of en hoeveel gesprekken de medewerker nodig heeft, afhankelijk van hoe de medewerker er aan toe is qua (stress)klachten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen preventie én herstel.

Preventie: Een burn-out voor zijn en uitval voorkomen

Het gaat even niet goed met je medewerker, maar je kunt nog ingrijpen. Dat komt ook vanuit de Energy Check Up. Door op tijd te werken aan zelfmanagement en gedragsaanpassing, voorkom je uitval en kan medewerker in de meeste gevallen gewoon blijven werken. Het voorkomen van een burn-out is natuurlijk het beste!

Herstel bij burn-out

Voor een medewerker die al stressklachten heeft en wellicht al (deels) is uitgevallen zijn er meerdere stress herstel trajecten. Afhankelijk van de resultaten van de Energy Check Up bepalen we welk traject het beste aansluit. We werken met een drie fasen model (volgens de CSR methode). De eerste fase is gericht op fysiek herstel, de tweede fase op verbeteren van zelfmanagement en gedrag en verder fysiek herstel. Ten slotte de 3e fase is gericht op duurzaam herstel en re-integratie. Wellicht kan de medewerker weer terug aan het werk binnen de organisatie, of kan via een loopbaantraject gekeken worden naar een andere geschikte werkomgeving.

1-op-1  Loopbaan- en life coaching

 

Combinatie traject stressherstel en loopbaan- en life coaching voor de medewerker: Korting.

De ervaring leert, dat clienten met behoorlijke stressklachten, overspanning of burn-out, vaak iets anders willen na en zelfs al tijdens hun stressherstel. Zeker als het huidige werk, wat ze doen geen energie of voldoening geeft of zelfs energie kost. In 80% van de gevallen is dit zo. Het is een gouden combinatie, stressherstel en loopbaan- en life coaching schreef een client van me. Zie ook onder deze blog: Gouden Combinatie

Tijdens de kennismaking, kan ik hierover meer uitleggen. Als u voor de medewerker beide trajecten wilt combineren, dan ontvangt u korting. Wanneer het loopbaan- en life coaching traject het beste kan worden ingezet, kan ik aangeven tijdens onze kennismaking.

Loopbaan- en life coaching trajecten ook los af te nemen voor de medewerker

Deze loopbaan- en life coaching trajecten kunnen ook los worden afgesloten als u een medewerker een loopbaan- of life coaching traject wilt aanbieden. De tarieven kan ik tijdens de kennismaking met u bespreken.

Ervaringen van clienten

Marc is empathisch en lekker praktisch, dus dat werkt fijn als je wilt dat iemand luistert en niet vasthoudt aan een vaste vorm maar jou de ruimte biedt dingen hardop te zeggen om te voelen hoe dit zou kunnen zijn. Bovendien deelt Marc graag uit zijn eigen reis vol overwinningen waar je echt wat van kunt leren. Bedankt Marc!
Nadam, 43 jaar

Financieel adviseur

Een jaar geleden koos ik bewust voor Marc als coach door zijn expertise in zowel stress en burn-out en loopbaan begeleiding.

En wat een gouden combi is dit! Voor je überhaupt ruimte hebt voor verandering, moet je weten hoe je met je burn-out of stress klachten om moet gaan. No worries, samen met Marc zul je uitzoeken waar jij staat en waar je behoefte aan hebt.

In mijn pré Marc era, twijfelde ik heel erg of ik mezelf zo verkeerd inschatte. “Ben toch best een energiek en gemotiveerd persoon?” Ik leek laks en alsof ik niks wilde doen.

Marc is een van nature prettig en begaan persoon. Knap hoor! Ik vind dat hij ervoor zorgt dat je snapt hoe mild je eigenlijk voor jezelf moet zijn. En dat je dat ook echt moet doen. Gezondheid gaat boven ALLES. Thanks Marc, voor alles dat je bent.

Sofia, 29 jaar

Creatief designer

Voor een stressvrijer en ontspannener (werk)leven. Dit zijn de trajecten.

Het is best spannend voor de medewerker, om deze stap te zetten. Ik begin daarom altijd eerst met een kosteloze kennismaking (als optie online) van 20 minuten, zodat de medewerker mij leert kennen en andersom.

Daarna starten we met een Energy Check Up. Met de resultaten uit de Energy Check Up, besluiten we vervolgens welk traject het beste aansluit. Dat kan middels een Stress Preventie Traject bij meer lichte stressklachten of om klachten preventief te voorkomen. En middels een Stress Herstel Traject als je meer stressklachten hebt. Bij een burn-out is dat een uitgebreid hersteltraject met twaalf gesprekken.

Optioneel kunnen de trajecten na afloop gecombineerd worden met een Loopbaantraject, omdat de vraag “Wat wil en kan ik met mijn loopbaan?” vaak tijdens het herstel naar voren komt. Indien je namens de organisatie kiest voor combinatietrajecten, dan krijg je een korting op het totaalbedrag.

Trajecten zijn altijd op maat en een persoonlijke benadering staat centraal.

Bouwen aan een organisatie met blije, en gezonde medewerkers.

R

Goed zorgen voor je personeel

Als je als organisatie betrokken bent bij je medewerker, voelt diegene zich betrokken, gewaardeerd en serieus genomen. Hoe sneller je als organisatie herkent dat een medewerker niet goed in zijn of haar vel zit of stressklachten heeft, hoe eerder je je medewerker kunt ondersteunen. Een coach traject geeft je medewerker de kans om aan zichzelf te werken en goed voor zichzelf te leren zorgen, zodat de medewerker zich weer snel beter voelt. 

R

Meer werkplezier & meer resultaat

Door je medewerker een coach traject aan te bieden krijgt medewerker hulp bij herstel van stressklachten. Hij/zij krijgt inzicht in zichzelf, wat ook weer ingezet kan worden in het werk. Medewerker durft beter grenzen aan te geven, weet beter waar hij/zij goed en minder goed in is, leert meer initiatief te nemen. Om hulp te vragen als dat nodig is en beter voor zichzelf te zorgen. Hierdoor werkt medewerker veel effectiever en met meer plezier.  

R

Minder kosten voor organisatie

Door je medewerkers op tijd te laten begeleiden, voorkom je uitval of een lange periode van thuiszitten. Dit bespaart veel tijd en gedoe bij het zoeken en inwerken van (tijdelijk) nieuw personeel. Daarnaast voorkom je onnodige administratieve lasten in tijd en geld. Hoe eerder je medewerker weer gezond aan het werk is, hoe minder hoog de druk voor de rest van het team. Een coachtraject zorgt ervoor dat mensen sneller weer aan de slag kunnen. 

Extra ondersteuning op maat 

In een maatschappij waar steeds meer van ons gevraagd wordt, is stress een belangrijk thema waar we eigenlijk allemaal mee te maken krijgen. Ook binnen jullie organisatie is het waarschijnlijk een belangrijk onderwerp. Indien gewenst kan ik een workshop organiseren met voorlichting over stress en alles wat daarmee samenhangt. Dit in onderlinge overleg en op aanvraag.

Alle 1-op-1 trajecten zijn te combineren met loopbaantrajecten. Ook hierbij kijken we op maat wat het beste past. 

Alle sessies kunnen zowel online als offline in mijn praktijk in Amsterdam plaatsvinden. Eventuele workshops kunnen in overleg op jullie eigen locatie worden gegeven of online. 

Ik ben altijd heel persoonlijk betrokken bij mijn cliënten. Ik leer je medewerker, maar ook jullie organisatie graag kennen. 

Wil je de medewerker laten begeleiden, zodat medewerker sneller herstelt, maar vooral ook duurzaam?

Dan kunnen we tijdens de kennismaking kijken wat de situatie van de medewerker is en welke begeleiding het beste past.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een stressherstel traject?

Na de energy check up en de nul meting, weet je waar je staat qua ernst van de stressklachten. Dan kunnen we samen  kijken wat het beste bij jou past.

Normaal gesproken bij gemiddelde stressklachten, als je op tijd bent, heb je tussen de 3 maanden en 6 maanden nodig om echt goed te herstellen. Goed herstellen betekent, duurzaam ofwel dat je niet terugvalt.

Het stressherstel traject Basis duurt meestal dus tussen de 3 en 6 maanden. Bij een uitgebreid stressherstel traject duurt dit wel 6-12 maanden. Dat gebeurt vaak als de medewerker overspannen is of een burn-out heeft.

Wordt dit vergoed?

Nee, als werkgever betalen jullie de kosten. Tenzij jullie daarvoor wellicht verzekerd zijn. Maar de meeste verzekeraars dekken dit (tot nu toe) niet af.

Voordeel is wel, dat je kosten bespaart, door medewerker zo snel als mogelijk bij een goede stress of loopbaan en life coach onder te brengen. Herstel gaat vaak sneller en medewerker weet snel waar hij/zij aan toe is.

Het bevordert  het herstel en medewerker voelt zich serieus genomen. Medewerker zit niet doelloos thuis te wachten zonder perspectief. Het bespaart vaak ook langdurige verzuimkosten en begeleidingsuren van HR en de arbo dienst. Kortom de moeite waard om in te investeren. Als organisatie laat u zich ook van de goede kant zien richting medewerker. Dat bevordert de onderlinge communicatie.

Hoe werkt de betaling?

Als je na de kennismaking een traject voor de medewerker afsluit, dan ontvang je een overeenkomst ter ondertekening. Vervolgens plannen we onze eerste afspraak, met de client en ontvangt de mdewerker de vragenlijst stressklachten en stuur ik jullie bedrijf een factuur die jullie kunnen overmaken.

Bent je gecertificeerd stress en burn-out coach?

Ja, ik ben gecertificeerd stress en burn-out coach en ook  zzp-partner bij CSR centrum voor stress en burn-out.

Ik heb daartoe een post HBO opleiding gevolgd, een examen gedaan en ik houd jaarlijks mijn permanente ontwikkeling bij op dit gebied, zodat ik je optimaal kan begeleiden.

Bij de Nederlandse Federatie van Gezondheidszorg (NFG), sta ik ingeschreven als erkend universitair coach en ik heb daarvoor een akte van licentie van de NFG. Ik voldoe aan hun doorlopende kwaliteitseisen.

Ik heb eind juni 2022 mijn ACT coach diploma behaald, omdat ik het heel waardevol vindt en Acceptance en Commitment Therapie veel toevoegt aan mijn werk (ACT)

Is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan?

Het is bij stressklachten of een burn-out altijd goed om eerst naar de huisarts te gaan, maar de medewerker kan dit ook na onze kennismaking doen.

Wel belangrijk, dat medewerker op tijd naar de huisarts gaat. Zeker als de klachten serieuzer zijn. Dat kan blijken uit de Energy Check up.

Kunnen we de medewerker (na onze kennismaking) ook kennis met jou als coach laten maken?

Dat is zeker mogelijk. Na onze kennismaking, kunnen we desgewenst een korte kennismaking van 20 minuten plannen met medewerker, om te kijken of er een klik is. Dat is belangrijk. Zeker ook zodat de medewerker in een veilige omgeving kan herstellen met een coach die hij vertrouwt en een goed gevoel bij heeft. Dat geldt overigens ook voor de coach.

De medewerker loopt ook bij een psycholoog, past dit traject dan qua timing?

Tijdens onze kennismaking kunnen we samen verder kijken wat voor therapie de medewerker heeft en wat voor soort begeleiding. Dan kan ik daar beter antwoord op geven.

Het is belangrijk om direct te kunnen beginnen met stressherstel samen met een coach, zeker in het begin, omdat dan het stressherstel met name gericht is op fysiek herstellen. Het gaat ook veel sneller.

Vaak begint de client bij mij en na een aantal maanden (indien een wachtlijst) komt de psycholoog ook in beeld, naast het stressherstel traject als de medewerker mentale klachten heeft of zaken uit het verleden wil oplossen.

De huisarts is in deze ook belangrijk om mee te overleggen. Bij mij kan medewerker direct beginnen, zonder wachtlijst en al aan het stressherstel werken, zonder dat medewerker doelloos maanden thuis zit en maar moet afwachten.

Moet de medewerker zich direct ziek melden bij stressklachten?

Het hangt er van af of medewerker nog in staat is om te werken. Dat kan medewerker samen met de huisarts en/of bedrijfsarts bekijken en  in overleg met u. De energy check up met de stressmeting kan uitkomst bieden en inzicht geven over de ernst van de stressklachten. Daarna kan samen worden bepaald welk stresshersteltraject het  beste aansluit qua duur en aantal gepsrekken en stressmetingen.

Als het om een stresspreventie traject gaat, dan is ziek melden niet direct nodig meestal. Het traject is immers preventief.

Als uw medewerker forsere stressklachten heeft, dan kan dat wel het geval zijn deels of geheel. Advies is om wel direct naar de huisarts te gaan. En/of om de Energy check up uit te laten voeren om de ernst van de klachten te meten, zodat daarnahet juiste behandeltraject kan worden gekozen.

Tijdens de kennismaking kan ik u daar ook over adviseren.

De medewerker vindt een traject volgen spannend, wat nu?

Het is spannend, dat begrijp ik, maar: Geen paniek in ieder geval. Nergens voor nodig. We maken kennis in het eerste gesprek, met medewerker, zodat medewerker zich juist comfortabel voelt bij een traject en mij leert kennen. We kunnen stap voor stap het traject doornemen en ook is er ruimte om te kijken wat je spannend vindt. Zodat je duidelijkheid hebt. En dan valt het altijd mee.

Kan ik ook direct het loopbaantraject of life coaching traject afnemen?

Ja, dat kan. Vaak is na stressherstel de eerste vraag, wat wil ik met mijn loopbaan of nog verder, mijn leven. Zeker als je je  werk niet meer leuk vindt en het bakken energie kost.

Als je voor de medewerker vooraf of later in het traject beide pakketten afneemt, dan krijg je combinatie trajectkorting. Dat scheelt weer. Als dit vooraf wordt gedaan, als duidelijk is dat medewerker dit wenst en de huidige baan geen optie meer is om terug te keren, dan is de korting nog iets hoger.

Maar je kan het ook besluiten na een stressherstel traject of tijdens het traject. Dan is de korting dus wel lager, maar nog steeds krijg je korting.  Tijdens de kennismaking kunnen we kijken wat het handigste is voor jullie en de medewerker.

Wanneer is het verstandig om een stress preventie traject in te zetten of een loopbaan of life coaching traject?

Het hangt er een beetje van af. Als je merkt dat medewerker stress symptomen heeft of niet lekker in zijn vel zit, kan een energy check up uitkomst bieden, omdat dan de klachten, tastbaar zijn.

Het is om te voorkomen, dat medewerker meer stress krijgt en dan echt moet gaan herstellen en kan uitvallen. Dat kost ook meer tijd en geld. Zeker als een medewerker qua zelfmanagement beter voor zichzelf kan leren zorgen. En qua gedrag; is dit een goede optie. Bijvoorbeeld als medewerker moeite heeft met grenzen aangeven en handhaven en geen nee kan zeggen, of als medewerker veeleisend is voor zichzelf of zijn omgeving.

Bij twijfel, kan je altijd een afspraak maken, eventueel samen met de medewerker, om te kijken welk traject het beste past  qua stressbegeleiding. 

Loopbaan- en life coaching

Als je merkt dat medewerker aan iets nieuws toe is of niet meer weet wat hij/zij wil. Zeker als iemand al lang in zijn  functie zit. Op tijd starten hiermee voorkomt uitval.

Als de focus op de koers van zijn/haar loopbaan ligt, dan is dit traject passend. Als de focus meer op privé ligt, dan kan een life coaching traject uitkomst bieden. Zeker als iemand helemaal iets anders wil bijvoorbeeld. Focus op beiden is ook mogelijk.

Tijdens de kennismaking kan ik hierover adviseren, wat het beste past.

Ervaringen van mijn klanten

Marc is een getalenteerd en empathisch coach bij wie je je snel op je gemak voelt. Hij beschikt over jarenlange coach-ervaring in diverse doelgroepen en sectoren en coacht energiek, enthousiast en direct. Door zijn coachstijl, zijn betrokken, creatieve en ondernemende instelling inspireert en motiveert hij je je doelen te stellen en te realiseren. Marc nogmaals heel veel dank!

Claire, 60 jaar

Financial life planner

Marc heeft mij zeer goed gecoacht toen ik last had van chronische stress klachten. Doordat Marc ervaringsdeskundige is, wist hij wat ik doormaakte en gaf hij goede tips. Waar ik veel aan heb gehad is dat Marc mij haarfijn uitlegde hoe mijn stressklachten ontstonden (fysiek gezien) en zo kon ik beter om gaan met o.a. paniekaanvallen en hyperventilatie. Nogmaals hartelijk dank Marc voor de fijne gesprekken!

Suzanne, 29 jaar

Social media marketeer

De gezondheid van de medewerker nu op de eerste plaats zetten!

Vraag kosteloos een kennismakingsgesprek aan.